Skip to main content

Fakta o potápění

7.12.202113 března, 2023Blog

Fakta o potápění, o kterých jste možná nevěděli

Existuje několik faktů, které většina potápěčů zná. Třeba, že SCUBA znamená Self Contained Underwater Breathing Apparatus (Samostatný podvodní dýchací přístroj) nebo že jeho vynálezcem byl Jacques-Yves Cousteau.

Existují však i další, které mohou být ve světě potápění o něco méně známější.

Podívejte se na tato zajímavá fakta o potápění:

  1. Jacques-Yves Cousteau byl nejen vynálezcem potápění tak, jak ho známe dnes, ale také jedním z nejstarších potápěčů v historii. Ve svých 86 letech se stále potápěl.
  2. Moderní neopren vynalezl americký fyzik Hugh Brandner v roce 1952. Jedním z prvních (a velmi úspěšných) výrobců neoprenu byl O’Neill.
  3. Během 2. světové války už britští potápěči používali to, čemu říkali „Nitrox Rebreather“ v hloubce 30 m. Po dlouhou dobu to bylo jedno z nejlépe střežených tajemství Royal Navy.
  4. Pokud si před ponorem plivnete do potápěčské masky, ať je to jakkoli nechutné, ve skutečnosti to zabrání zamlžení masky.
  5. Přestože je potápění považováno za rizikový sport, podle DAN dojde k úmrtí pouze jednou za 211 864 ponorů.
  6. Zlomený prst na noze je nejčastějším zraněním při potápění.
  7. V roce 2014 Egypťan Ahmed Gabr dosáhl nového světového rekordu při potápění v hloubce 332,35 m (1090 stop 4,5 palce).
  8. V roce 2011 Turecký atlet Cem Karabay uskutečnil nový světový rekord v nejdelším ponoru v bazénu, celkem 192 hodin 19 minut a 19 sekund pod vodou.
  9. Nejdelší ponor savce provedla velryba Vorvaňovec zobatý (Ziphius cavirostris), která strávila pod vodou 222 minut (nebo 3 hodiny 42 minut).
  10. Potápění se nezdá být „sportem“, ale ve skutečnosti vaše tělo spálí více kalorií za minutu než při mnoha jiných aktivitách. V temperovaných vodách může průměrný potápěč spálit až 600 kilokalorií za hodinu. Je to dáno tepelnými ztrátami pod vodou a velkou snahou těla udržet si teplotu.

Je lepší trávit čas pod vodou než v posilovně!

Výcvik potápění v bazénu
Skok potápěci do vody z lodi
Výcvik potápění v bazénu

Pro ty, kteří ještě nemají potápěčskou licenci, jsou tyto hodiny v bazénu ideální příležitostí k prvním krokům pod vodu, máme pro Vás ochutnávací ponory (Intro Dives) – první kroky pod vodu s instruktorem. Pro děti od 8-mi let máme Bubblemaker, nejen dospělí se mohou potápět! A pro ostatní širokou nabídku potápěčských aktivit i mimo bazén.

Pokud potřebujete zapůjčit nějakou výstroj, neváhejte se podívat do naší půjčovny. Zapůjčenou výstroj Vám můžeme přivést až na bazén. Naplněné láhve, závaží nebo podvodní skútr.

Plánované akce

Široká nabídka nového i bazarového zboží za super ceny. To je náš e-shop! Přejít do e-shopu

Vyzkoušejte i naše další služby

Focení pod vodou i ve vzduchu

www.scubadiver.cz

Fotografování a filmování pod vodní hladinou je jednou možností, jak zachytit nevšední zážitky či zdokumentovat nepřístupné prostory.

E-shop pro potápěče

www.potopse.cz

Prodáváme veškeré vybavení k potápění. Prohlédněte si náš e-shop a nakupujte 24/7. V případě dotazů je vám k dispozici náš profesionální personál, který vám s výběrem pomůže.

Půjčovna vybavení

www.aleadivers.cz/pujcovna/

Protože si uvědomujeme, že ne každý se chce okamžitě vrhnout do pořizování vlastní kompletní potápěčské výbavy, nabízíme vám nepřeberné možnosti zapůjčení vybavení.

Cestování a zahraniční ponory

www.aleadivers.cz/cestovani/

Vyrazte s námi do nespočtu potápěčských destinací a zažijte tu pravou potápečskou dovolenou. Jsme připraveni vyřešit všechny vaše individuální požadavky a přání.