Skip to main content

Zamlžená maska

30.8.202314 září, 2023Blog

Mlžení masky je jeden z nejčastějších problémů, se kterým se setkávají nejen potápěči, ale šnorchlující veřejnost.

Proč se mi mlží maska?

Sklo potápěčské masky se mlží kvůli rozdílu teplot (uvnitř – většinou až kolem 36°C a vně masky – dle teploty vody ve které se potápíte), kvalitě povrchu skla masky (maska by měla mít temperované / tvrzené sklo), nevhodným zacházením / údržbou masky (oplachování, skladování, manipulace…) nebo kombinací výše uvedených.

Jde o tzv. smáčivost skla, pokud je sklo dokonale smáčivé tzn. vysrážená voda na něj dokonale přilne (vytvoří se rovnoběžná vrstva vody s povrchem skla, na které nedochází k rozdílnému lomu světla oproti sklu), tak maska nevykazuje známky „mlžení“. V případě, že je sklo tzv. nesmáčivé, tak odpuzuje vodu a na skle se tvoří kapičky, které „mlhu“ způsobují, díky lomu světla na jejich povrchu.

Nejčastěji nesmáčivost skla vytvoří mastnota, která umožní vytvoření kapiček na povrchu skla a tím i „mlhu“. Z tohoto důvodu je vhodné skla odmastit, především u nové masky, na které může být z výroby zanechán mastný film.

Nejen pak u starších masek bývá důvodem mlžení nevhodná manipulace při nasazování přes, byť trošku, tak mastné vlasy, používání opalovacích krémů na obličej, častné oplachování v nepříliš čisté vodě nebo nedůsledné omývání masky po ponoru.

Existuje několik rad a tipů, jak s maskou zacházet, aby se vám nemlžila.

  • Dokonalé vyčištění nové masky
  • Odmaštění masky těsně před ponorem
  • Dodržení správného postupu při nasazování masky
  • Opatrně s vyplachováním masky během ponoru
  • Vymytí masky po potápění

Správné postupy vám poradí váš instruktor již v základním kurzu potápění.

Mlžení potápěčské masky
Výcvik potápění v bazénu
Výcvik potápění v bazénu

Mohu se potápět s kontaktními čočkami?

Ano, potápění s kontaktními čočkami je možné, je však třeba dávat pozor, aby např. při sundavání masky nedošlo k jejich ztrátě / je třeba zavírat oči.

Další možností je zakoupení masky s dioptrickými skly, pokud máte tuto potřebu, umíme Vám nabídnout i diotrická skla na míru dle receptu od lékaře.

Pro ty, kteří ještě nemají potápěčskou licenci, jsou tyto hodiny v bazénu ideální příležitostí k prvním krokům pod vodu, máme pro Vás ochutnávací ponory (Intro Dives) – první kroky pod vodu s instruktorem. Pro děti od 8-mi let máme Bubblemaker, nejen dospělí se mohou potápět! A pro ostatní širokou nabídku potápěčských aktivit i mimo bazén.

Pokud potřebujete zapůjčit nějakou výstroj, neváhejte se podívat do naší půjčovny. Zapůjčenou výstroj Vám můžeme přivést až na bazén. Naplněné láhve, závaží nebo podvodní skútr.

Plánované akce

Široká nabídka nového i bazarového zboží za super ceny. To je náš e-shop! Přejít do e-shopu

Vyzkoušejte i naše další služby

Focení pod vodou i ve vzduchu

www.scubadiver.cz

Fotografování a filmování pod vodní hladinou je jednou možností, jak zachytit nevšední zážitky či zdokumentovat nepřístupné prostory.

E-shop pro potápěče

www.potopse.cz

Prodáváme veškeré vybavení k potápění. Prohlédněte si náš e-shop a nakupujte 24/7. V případě dotazů je vám k dispozici náš profesionální personál, který vám s výběrem pomůže.

Půjčovna vybavení

www.aleadivers.cz/pujcovna/

Protože si uvědomujeme, že ne každý se chce okamžitě vrhnout do pořizování vlastní kompletní potápěčské výbavy, nabízíme vám nepřeberné možnosti zapůjčení vybavení.

Cestování a zahraniční ponory

www.aleadivers.cz/cestovani/

Vyrazte s námi do nespočtu potápěčských destinací a zažijte tu pravou potápečskou dovolenou. Jsme připraveni vyřešit všechny vaše individuální požadavky a přání.