Skip to main content

Údržba potápěčské výstroje

13.3.2023Blog
Půjčovna potápěčské výstroje ALEA Divers

Zanedbání správné údržby potápěčské výstroje

Díky vaší potápěčské výstroji můžete pod vodou dýchat, efektivně se pod vodou pohybovat a pod vodou jasně vidět.

Pokaždé, když se potápíte, vstupujete do fascinujícího, ale také nelítostného prostředí. Je třeba se ujistit, že se potápíte se správně fungujícím vybavením.

Pro potápěče je velmi důležité o své potápěčské vybavení náležitě pečovat, aby se předešlo případným poruchám nebo komplikacím.

  • Opláchněte svou výstroj po každém ponoru a vyčistěte ji po každém výletu před uložením.
  • Po opláchnutí nechte výstroj úplně vyschnout na chladném, stinném a dobře větraném místě, než ji odložíte.
  • Skladujte své vybavení na místě, které je chráněno před extrémními teplotami, prachem a nečistotami/chemikáliemi či plynnými látkami.
  • Ať už používáte své vybavení často nebo pouze jednou ročně pro potápěčské výlety, vaše vybavení by mělo být odborně servisováno, aby bylo zajištěno, že všechny díly a součásti fungují správně.
  • Pravidelně sledujte, zda vaše výstroj nevykazuje známky opotřebení a kontrolujte hadice, zdali netěsní či nepraskají; věnujte zvláštní pozornost vašemu regulátoru.
  • V rámci každoročního servisu si nechte zkontrolovat přesnost tlakoměru.
  • Zatímco většina potápěčů je pečlivá ohledně svých regulátorů, BCD jsou často přehlížena. Duše i hadice nízkotlakého inflátoru podléhají opotřebení a měly by být zkontrolovány současně s údržbou regulátoru.
  • Výměna dílů podle potřeby prodlužuje použitelnost vaší výstroje a pomáhá předcházet nehodám, jako jsou nekontrolované výstupy nebo selhání regulátoru pod vodou.
  • Dodržujte pokyny výrobce týkající se správné údržby vaší výstroje. Máte-li dotazy, obraťte se na místní potápěčské centrum nebo se zeptejte výrobce zařízení.
  • Absolvujte kurz údržby výstroje, kde získáte další informace o fungování výstroje a správné údržbě.
Sušení potápěčské výstroje ALEA Divers

9 věcí, které by mohly zničit vaši potápěčskou výstroj, aniž byste o tom věděli, a co můžete udělat, abyste se těmto škodám vyhnuli.

1. Slunce

I když možná budete muset své potápěčské vybavení rychle vysušit, nikdy nenechávejte žádné vybavení na přímém slunci. UV záření ze slunce rozkládá gumy a tkaniny. Může způsobit vyblednutí materiálů, jejich křehnutí a dokonce i úplné prasknutí. Potápěčské vybavení byste měli vždy sušit ve stínu nebo ve větraném vnitřním prostoru. Prodloužíte tím životnost vašeho vybavení a zabráníte tomu, abyste si museli kupovat nové potápěčské vybavení.

2. Písek

Písek je fajn, dokud se nedostane na nebo dokonce do vašeho potápěčského vybavení. Drobné částice písku se mohou snadno usadit ve ventilech lahve, v regulátorech, v inflátoru nebo v záhybech vašeho BCD. Pokud je to možné, nepokládejte potápěčskou výstroj na písčité povrchy a po každém ponoru výstroj vždy opláchněte sladkou vodou.

Zkuste použít kartáček s měkkými štětinami k odstranění písku z těžko dostupných míst. Tyto drobné částečky písku nejsou jedinou věcí, která může poškodit vaše potápěčské vybavení. I když může být písek měkký, vždy byste se měli vyvarovat házení výstroje/láhve do písku. Je důležité vždy chránit láhev před skutálením či pádem. Tím se minimalizuje riziko poškození výstroje, a to jak interně, tak externě.

3. Slaná voda

I když potápěči tráví většinu času ve slané vodě, je důležité zvážit, jaké škody to může způsobit vašemu potápěčskému vybavení. Všechny kovy a slitiny do jisté míry korodují, zvláště pokud trávíte hodně času potápěním v oceánu. Po každém ponoru se ujistěte, že jste veškeré vybavení důkladně opláchli čistou vodou. Prevence koroze prodlouží životnost vaší výstroje a je mnohem levnější než její oprava nebo výměna.

4. Chemikálie

Existuje mnoho chemických produktů, které mohou trvale poškodit vaše potápěčské vybavení. Například chlór z bazénů urychluje rozklad materiálů a může vyblednout barvu vašeho potápěčského vybavení. Omezením času v bazénu a důkladným opláchnutím čistou vodou po každém ponoru v bazénu zajistíte dlouhou životnost vašeho potápěčského vybavení.

Vazelína se může zdát neškodná, ale může narušit a zničit silikon a pryž na O-kroužcích. Je také důležité, abyste své potápěčské vybavení drželi mimo produkty na bázi alkoholu, benzínu, oleje a dokonce i některých čisticích prostředků, ve kterých byste mohli své vybavení prát. Před mytím nebo namáčením potápěčského vybavení zkontrolujte všechny štítky a použité přísady. Doporučujeme, aby potápěči vyhledali radu odborníka, pokud jde o vystavení vašeho vybavení chemickým produktům. Pokud nebudete opatrní, mohou tyto produkty zkrátit životnost nebo dokonce úplně zničit vaše potápěčské vybavení.

5. Špatné skladování

Potápěčské vybavení má speciální požadavky na skladování. Například nikdy nebalte své vybavení, dokud není úplně suché. V opačném případě existuje vysoká pravděpodobnost, že se rozmnoží plísně a bakterie, které zničí vaše potápěčské vybavení. Je také důležité smotat hadice regulátoru tak, aby se nelámaly. Měli byste se vyvarovat ukládání ploutví u zdi nebo v místech, kde by se mohly ohýbat. Postupem času se vám ploutve zdeformují a jejich tvar způsobí horší efektivitu kopu ve vodě. Místo toho ploutve zavěste nebo je rovnoměrně položte. Pokud si uděláte čas na správné uložení vybavení, vydrží déle.

6. Neopatrnost

Potápění zahrnuje spoustu energie a vzrušení. Nechcete se nechat příliš rozptylovat až do doby, kdy je vaše výstroj ohrožena. Vždy věnujte pozornost své potápěčské výstroji a tomu, kde se nachází. Jako potápěč byste neměli nechávat své vybavení bez dozoru. Rušné silnice nebo parkoviště nejsou vhodné místo pro odložení potápěčského vybavení. Mějte jej vždy na očích, a nenechávejte jej někde povalovat, aby nedošlo jeho k poškození.

Pokud se potápíte z lodi, měli byste vždy zjistit, jak bezpečně uložit a zajistit své vybavení vhodným způsobem. To je důležité, protože potápěčské vybavení se může během jízdy posouvat a pohybovat. Zabráníte také tomu, aby ostatní potápěči náhodně šlápli na vaši výstroj.

7. Špatný vztlak

Potápěč se špatným vztlakem a špatným trimem riskuje, že svou potápěčskou výstroj přetáhne přes kameny, korálové útesy a písek, což vede k fyzickému poškození vybavení i životního prostředí. Při potápění mějte tlakoměr/kompas/hloubkoměr, octopus a ostatní příslušenství v bezpečí a blízko těla. Pokud máte potíže se vztlakem a rádi byste se naučili, jak tuto dovednost zvládnout, absolvujte vhodný kurz, abyste se této dovednosti naučili.

8. Neopreny v pračce

Může to znít jako samozřejmost, ale neopren byste NIKDY neměli prát v pračce. Důležité je také nikdy nedávat neopren do sušičky. Obojí může váš neopren zcela poškodit. Místo toho vždy opláchněte neopren teplou sladkou vodou. Pokud ho potřebujete opravdu vyčistit, udělejte to v ruce jemným šamponem, který je bezpečný a neobsahuje agresivní chemikálie.

Po vyprání neoprenu jej zavěste ven do stínu nebo do větraného vnitřního prostoru. Občas je třeba neopren zkontrolovat, zda správně schne. Pokud je jedna strana suchá, nezapomeňte ji obrátit naruby, aby mohla druhá strana zcela vyschnout.

9. Demontáž výsroje bez řádného školení

Pro potápěče je regulátor velmi důležitou součástí výstroje, o kterou je třeba řádně starat. Pokud si všimnete, že je s vaším regulátorem něco v nepořádku, nezapomeňte jej předat certifikovanému technikovi za účelem řádné údržby. Nepokoušejte se regulátor rozebrat, pokud nejste řádně zaškoleni. To může způsobit poškození regulátoru a potenciálně vás vystavit riziku.

Výcvik potápění v bazénu
Výcvik potápění v bazénu
Skok potápěci do vody z lodi

Pro ty, kteří ještě nemají potápěčskou licenci, jsou naše hodiny v bazénu ideální příležitostí k prvním krokům pod vodu, máme pro Vás ochutnávací ponory (Intro Dives) – první kroky pod vodu s instruktorem. Pro děti od 8-mi let máme Bubblemaker, nejen dospělí se mohou potápět! A pro ostatní širokou nabídku potápěčských aktivit i mimo bazén.

Pokud potřebujete zapůjčit nějakou výstroj, neváhejte se podívat do naší půjčovny. Zapůjčenou výstroj Vám můžeme přivést až na bazén. Naplněné láhve, závaží nebo podvodní skútr.

Plánované akce

Široká nabídka nového i bazarového zboží za super ceny. To je náš e-shop! Přejít do e-shopu

Vyzkoušejte i naše další služby

Focení pod vodou i ve vzduchu

www.scubadiver.cz

Fotografování a filmování pod vodní hladinou je jednou možností, jak zachytit nevšední zážitky či zdokumentovat nepřístupné prostory.

E-shop pro potápěče

www.potopse.cz

Prodáváme veškeré vybavení k potápění. Prohlédněte si náš e-shop a nakupujte 24/7. V případě dotazů je vám k dispozici náš profesionální personál, který vám s výběrem pomůže.

Půjčovna vybavení

www.aleadivers.cz/pujcovna/

Protože si uvědomujeme, že ne každý se chce okamžitě vrhnout do pořizování vlastní kompletní potápěčské výbavy, nabízíme vám nepřeberné možnosti zapůjčení vybavení.

Cestování a zahraniční ponory

www.aleadivers.cz/cestovani/

Vyrazte s námi do nespočtu potápěčských destinací a zažijte tu pravou potápečskou dovolenou. Jsme připraveni vyřešit všechny vaše individuální požadavky a přání.