Skip to main content

Světla pod vodu

8.10.2023Blog

Svícení pod vodou? Čím a kdy?

Potápěčská světla jsou jednou z klíčových výstrojí potápěče, protože umožňují osvětlovat temné podvodní prostředí. Zde je několik zajímavých informací o potápěčských světlech:

  1. Typy světel: Existuje několik různých typů potápěčských světel. Hlavní – většinou s velkým výkonem, záložní svítilny – většinou malé, ale s dlouhou dobou svitu, signalizační s úzkým kuželem, video světla se širokým úhlem svitu, označovací – LED tyčky či všesměrová světla.
  2. Svítivost: Potápěčská světla jsou navržena tak, aby byla schopna proniknout hlouběji do temné vody. Moderní LED světla mají vysokou svítivost a mohou osvětlit vodu na velkou vzdálenost. V kalných vodách může být velký výkon spíše nevýhodou.
  3. Teplota světla: Potápěči často preferují světla s teplým bílým světlem, které vytváří přirozený vzhled pod vodou a pomáhá rozlišit barvy. Dříve používané halogenové – teplé žluté světlo, xenonové výbojky – modrobílé světlo, a dnes velice rozšířené LED svítilny, které umožnují svítit i různými barvami (červená, IR,…)
  4. Noční a jeskynní potápění: Potápěčská světla jsou zásadní pro noční potápění a potápění v jeskyních, kde je plno tmavých a těžko přístupných prostor.
  5. Ochrana životního prostředí: Moderní potápěčská světla jsou často navržena tak, aby minimalizovala negativní vliv na životní prostředí pod vodou. To zahrnuje použití recyklovatelných materiálů a snížení záření do okolní vody, což by mohlo ovlivnit noční život mořských tvorů.
  6. Bezpečnost: Potápěčská světla mají také bezpečnostní funkce, jako je signální světlo nebo s možností blikání, které mohou být použity pro signalizaci potápěče v nouzi.

Potápěčská světla jsou nepostradatelnou výbavou potápěče, ať už pro rekreační potápění, vědecký výzkum nebo profesionální potápění. Pomáhají potápěčům objevovat a osvětlovat fascinující podmořský svět a zároveň zajišťují bezpečnost v temných hloubkách.

Kdy je třeba si svítilnu pod vodu vzít?

Potřeba potápěčské svítilny při potápění závisí na konkrétních podmínkách potápění a na preferencích potápěče. Několik faktorů hraje roli v tom, kolik světel bude potřeba:

  1. Denní doba potápění vs. noční potápění: Pokud provádíte pouze denní potápění blízko hladiny, asi nebudete svítilnu potřebovat, nebo jen na objevování schovaných živočichů v temných skulinách. Noční potápění nebo potápění v temných jeskyních však vyžaduje nejednu potápěčskou svítilnu pro osvětlení podvodního prostředí.
  2. Hloubka: Čím hlouběji se potápíte, tím méně světla proniká z povrchu, což může znamenat, že budete potřebovat silnější svítilnu.
  3. Podmínky vodního sloupce: V některých oblastech může být voda tmavší nebo kalnější, což snižuje viditelnost. V takových případech může být potřeba silná svítilna pro osvětlení podvodního prostředí.
  4. Typ potápění: Profesionální potápěči provádějící pokročilé úkoly, jako je podmořský výzkum nebo fotografie, budou potřebovat vysoce výkonné a specializované svítilny pro dosažení optimálních výsledků.
  5. Rezerva energie: Vždy je důležité mít dostatečnou rezervu energie ve svítilně, zejména při nočním potápění nebo potápění v nepředvídatelných podmínkách.

Pokud jde o standardní rekreační potápění za dobrých podmínek ve dne, mnoho potápěčů používá svítilnu spíše jako nouzové osvětlení než jako hlavní prostředek k vidění. Nicméně, při nočním potápění nebo potápění v temných oblastech je důležité mít spolehlivou potápěčskou svítilnu, která zajistí dostatečnou viditelnost a bezpečnost pod vodou.

Výcvik potápění v bazénu
Skok potápěci do vody z lodi
Výcvik potápění v bazénu

Pro ty, kteří ještě nemají potápěčskou licenci, jsou tyto hodiny v bazénu ideální příležitostí k prvním krokům pod vodu, máme pro Vás ochutnávací ponory (Intro Dives) – první kroky pod vodu s instruktorem. Pro děti od 8-mi let máme Bubblemaker, nejen dospělí se mohou potápět! A pro ostatní širokou nabídku potápěčských aktivit i mimo bazén.

Pokud potřebujete zapůjčit nějakou výstroj, neváhejte se podívat do naší půjčovny. Zapůjčenou výstroj Vám můžeme přivést až na bazén. Naplněné láhve, závaží nebo podvodní skútr.

Plánované akce

Široká nabídka nového i bazarového zboží za super ceny. To je náš e-shop! Přejít do e-shopu

Vyzkoušejte i naše další služby

Focení pod vodou i ve vzduchu

www.scubadiver.cz

Fotografování a filmování pod vodní hladinou je jednou možností, jak zachytit nevšední zážitky či zdokumentovat nepřístupné prostory.

E-shop pro potápěče

www.potopse.cz

Prodáváme veškeré vybavení k potápění. Prohlédněte si náš e-shop a nakupujte 24/7. V případě dotazů je vám k dispozici náš profesionální personál, který vám s výběrem pomůže.

Půjčovna vybavení

www.aleadivers.cz/pujcovna/

Protože si uvědomujeme, že ne každý se chce okamžitě vrhnout do pořizování vlastní kompletní potápěčské výbavy, nabízíme vám nepřeberné možnosti zapůjčení vybavení.

Cestování a zahraniční ponory

www.aleadivers.cz/cestovani/

Vyrazte s námi do nespočtu potápěčských destinací a zažijte tu pravou potápečskou dovolenou. Jsme připraveni vyřešit všechny vaše individuální požadavky a přání.