Skip to main content

Péče o suchý oblek a podoblek

16.3.2023Blog
Dry Suit diver

…věnujte několik minut postupu údržby suchého obleku podle těchto pokynů…

Jak pečovat o suchý oblek a podoblek

Pokud se budete o svůj suchý oblek starat před a po každém ponoru, může vám sloužit mnoho let. Péče o suchý oblek by neměla trvat dlouho ani vyžadovat odbornost, jen trochu péče a pozornosti při přípravě, čištění a jednoduché údržbě. Věnujte několik minut postupu podle těchto pokynů:

Po dni potápění je snadné se převléknout, zabalit výstroj do bedny či tašky, odcestovat domů a zapomenout na svou výstroj do dalšího dne či dalšího potápění. To nejen vašemu obleku nedělá moc dobře, zvláště pokud jste se potápěli ve slané vodě, nebo ve vodě s hodně sedimenty.

Po potápění

  • Opláchněte svůj oblek čistou sladkou vodou, jak zevnitř, tak zvenku, abyste odstranili nečistoty
  • Zajistěte, aby byl ze zipu vymyt písek a nečistoty, ideaální je použít jemný kartáček a sladkou vodu.
  • Neoprénové a latexové manžety dobře omyjte, abyste odstranili nečistoty, jako jsou opalovací mléko, tělové oleje, parfémy, znečišťující látky, ale i pot, které je mohou rychle poškodit.
  • Pověste suchý oblek s otevřeným zipem, aby se sušil na dobře větraném místě, nejlépe nohama vzhůru, aby voda mohla vytéct. Speciální ramínko na suchý oblek je pro toto nejvhodnější.
  • Před uskladněním se ujistěte, že je oblek, a jeho části, zcela suchý z obou stran.
  • Podoblek je třeba před skladováním vysušit např. pověšený na ramínku. Pokud je však nasáklý vodou, sušte ho naplocho, aby nedošlo k jeho potrhání v oblasti ramen vlivem váhy vody.
  • Suché rukavice
    • vyndejte vložky a vysušte je
    • odstraňte nečistoty z oblasti těsnění
    • vysušte vnitřek suchých rukavic. Vlažný vzduch z fénu apod.
  • Mokré rukavice a kuklu je třeba před uložením vysušit, např. zavěšením na speciální ramínko.

Uskladnění

  • Namažte kovový zip obleku voskem nebo jiným produktem, jako je McNett Zip Tech, který byl speciálně navržen pro tuto práci. Použití lubrikantu na bázi oleje pouze pomůže přitáhnout cizí částice k zipu.
  • Plastové zipy je třeba mazat pouze před potápěním, nikoliv při uskladňování – lubrikant by mohl během uskladnění pochytat prach, což by mohl při použití zip poškodit.
  • Na suché latexové a neoprénové manžety použijte mastek či produkty k tomu určené, abyste zabránili jejich degradaci a slepení. Ujistěte se, že používáte neparfémované produkty a vyhněte se dětským pudrům, protože mohou obsahovat ropu, která může poškodit manžety.
  • Pokud budete suchý oblek skladovat složený – po vysušení a vyčištění jej bez tlaku složte, aby se zip neohnul a uložte mimo tašku na suché místo, uložte jej s rozepnutým zipem a vyhněte se nadměrnému přehýbání zipu, aby nedošlo k prasknutí.
  • Máte-li možnost, zavěste suchý oblek na široké speciální ramínko na suchém, tmavém, vzdušném místě se zapnutým vrchním zipem
  • Rukavice/Kukla/Suché rukavice/Vložky do rukavic – je třeba skladovat suché a čisté

Před použitím / obléknutím

  • Zkontrolujte zip, zda na něm nejsou nečistoty, které by mohly vadit v jeho funkci.
  • Před začátkem každého potápěčského dne je třeba dokovací konec plastového zipu na ochranu namazat silikonovým lubrikantem.
  • Kovový zip je třeba promazat voskem.
  • Použijte mastek k poprášení latexových manžet, lépe se dají nasadit.
  • Zkontrolujte funkci napouštěcího a vypouštěcího ventilu, a zda jsou utaženy/zašroubovány.
  • Použijte silikonový lubrikant na těsnění suchých rukavic (pokud je máte)
SANTI suchy oblek / dry suit ALEA Divers

Zde je několik jednoduchých, co dělat a co nedělat:

SPRÁVNĚ / CO DĚLAT

  • K čištění používejte čistou (ideálně teplou) sladkou vodu
  • Oblek skladujte s otevřeným zipem
  • Sušte v dobře větraných prostorách. Při sušení nebo skladování v garáži dávejte pozor na barvy a jiné chemické výpary, např. ozón, které mohou poškodit latexové a neoprénové manžety.

ŠPATNĚ / CO NEDĚLAT

  • NE – Perte suchý oblek v pračce.
  • NE – čistěte oblek rozpouštědly nebo čisticími prostředky, které nejsou pro tento účel vyrobeny.
  • NE – Sušte/skladujte na přímém slunci.
  • NE – Přeložte zip.
  • NE – Zapínejte zip silou i přes nečistoty.

Pár tipů, které se mohou hodit pro použití suchého obleku:

  • Po oblékání obleku zkontrolujte, zda je suchý zip zcela uzavřen.
  • Pokud neoprenovou manžetu natrhnetu, je celkem snadné ji opravit. Pomocí jehly a nitě ji sešijte zevnitř a zvenku použijte trochu lepidla.
  • Po obdržení suchého obleku si velmi pečlivě přečtěte pokyny.
SANTI suchy oblek / dry suit ALEA Divers
SANTI suchy oblek / dry suit ALEA Divers
SANTI suchy oblek / dry suit ALEA Divers
SANTI suchy oblek / dry suit ALEA Divers
SANTI suchy oblek / dry suit ALEA Divers
SANTI suchy oblek / dry suit ALEA Divers

Praní a čištění

SUCHÉ OBLEKY

Suchý oblek by se neměl čistit rozpouštědly nebo silnými čisticími prostředky. Chemické látky mohou poškodit suchý oblek a vést k selhání výstroje během potápění.

Pokud je po potápění suchý oblek špinavý, můžete k čištění a dezinfekci použít následující kroky:

Aby oblek zůstal čistý, opláchněte vnější část potápěčského obleku čistou vodou (zejména po potápění ve slané vodě). Tím se odstraní sůl a bláto z upevňovacích prvků a omezí se tvorba plísní a také rozvoj bakterií. Opláchněte silným proudem tekoucí vody.

Po opláchnutí potápěčský oblek osušte. Vysušení vnitřku potápěčského suchého obleku je nutné hlavně za takových okolností, kdy byl potápěčský oblek zaplaven vodou. Nejprve úplně vysušte vnitřek potápěčského obleku a poté postupujte stejným způsobem jako vnějšek. Při sušení by měl být potápěčský oblek zavěšen na širokém ramínku s rozepnutými upevňovacími prvky a všechny ostatní části obleku volně visící.

Vyhněte se sušení na slunci, v blízkosti chemických látek nebo otevřeného ohně, stejně jako ohřívačů, elektrických motorů nebo jiných zařízení, která produkují ozón. Jejich účinek může způsobit vyblednutí barvy a poškození prvků potápěčského obleku.

Dry suit maintenance / suchy oblek a jeho udrzba - ALEA Divers

PODOBLEKY A PRODUKTY THINSULATE™

Pokud se o ně budete správně starat, bude vám spodní oblek s izolací Thinsulate™ sloužit roky. Zvláštní poznámka: Podobleky SANTI můžete prát tak často, jak potřebujete. Izolace použitá k výrobě SANTI podobleků se během praní nemění a způsob výroby SANTI spodních obleků vám dává možnost vícenásobného praní i v průmyslových podmínkách. Pro obnovení vynikajících izolačních vlastností Thinsulate™ se dokonce doporučuje opakované praní.

Pod podoblekem doporučujeme nosit termoprádlo. Tato vrstva absorbuje pachy a pot z těla. Vyhněte se používání bavlněného spodního prádla, protože se snadno nasytí potem a když je mokré, odvádí teplo od těla.

DOPORUČENÍ PRO PRANÍ PODOBLEKU

Perte v pračce ve vodě při teplotě do 40 0 C. Ruční praní se nedoporučuje, protože je obtížné zapracovat vodu do podobleku a skrz něj za účelem spláchnutí nečistot a je také obtížné odstranit vodu ručně bez poškození izolace. Podoblek by se měl prát odděleně, aby se zabránilo zamotání v pračce a maximalizoval se účinek čištění. Přidejte prací prostředek pro první praní a poté podoblek znovu vyperte – tentokrát bez pracího prostředku.

Upozornění: Ostředování by mělo probíhat na nízkých otáckách.

Pro sušení položte podoblek naplocho nebo sušte v sušičce pomocí jemného cyklu (nízká teplota) nebo pouze vzduchem. Při prvním cyklu sušení otočte podoblek naruby.

Opakujte, pokud je podšívka stále mokrá, ale pro druhý cyklus sušení – otočte zpět vnitřní stranou dovnitř.

Upozornění: Nevěšte mokrý podoblek! Hmotnost vody v oděvu může způsobit oddělení izolační vložky Thinsulate™ v oblasti ramen.

Pokud potřebujete provést detailnější čištění podobleku, který ještě nebyl vypraný, dodržujte prosím tato doporučení:

  • Krystalky soli – perte v čisté vodě bez saponátu.
  • Dezinfekce – může být vyžadována po dlouhodobém potápění (saturační potápění) nebo k odstranění plísní, pokud byl podoblek skladován mokrý na tmavém místě. Na začátku pracího cyklu přidejte kapalné bezchlorové bělidlo (postupujte podle pokynů na štítku bělidla). NEPŘIDÁVEJTE prací prostředek.
  • Zápach – pokud je zápach jediným problémem, vyperte podoblek pomocí jednoho šálku bílého octa a poté nechte podoblek projít jedním úplným pracím cyklem pouze s vodou.

Pokud jste podoblek již vyprali pracím prostředkem a máte problémy s nasákavostí, je to pravděpodobně tím, že nebylo odstraněno všechno mýdlo. Provedení 2-4 úplných pracích cyklů bez pracího prostředku by mělo obnovit izolační vlastnosti spodního obleku.

Upozornění: Použití chlorového bělidla může způsobit změnu barvy nebo skvrny a může poškodit izolační vrstvu.

Výcvik potápění v bazénu
Výcvik potápění v bazénu
Skok potápěci do vody z lodi

Pro ty, kteří ještě nemají potápěčskou licenci, jsou naše hodiny v bazénu ideální příležitostí k prvním krokům pod vodu, máme pro Vás ochutnávací ponory (Intro Dives) – první kroky pod vodu s instruktorem. Pro děti od 8-mi let máme Bubblemaker, nejen dospělí se mohou potápět! A pro ostatní širokou nabídku potápěčských aktivit i mimo bazén.

Pokud potřebujete zapůjčit nějakou výstroj, neváhejte se podívat do naší půjčovny. Zapůjčenou výstroj Vám můžeme přivést až na bazén. Naplněné láhve, závaží nebo podvodní skútr.

Plánované akce

Široká nabídka nového i bazarového zboží za super ceny. To je náš e-shop! Přejít do e-shopu

Vyzkoušejte i naše další služby

Focení pod vodou i ve vzduchu

www.scubadiver.cz

Fotografování a filmování pod vodní hladinou je jednou možností, jak zachytit nevšední zážitky či zdokumentovat nepřístupné prostory.

E-shop pro potápěče

www.potopse.cz

Prodáváme veškeré vybavení k potápění. Prohlédněte si náš e-shop a nakupujte 24/7. V případě dotazů je vám k dispozici náš profesionální personál, který vám s výběrem pomůže.

Půjčovna vybavení

www.aleadivers.cz/pujcovna/

Protože si uvědomujeme, že ne každý se chce okamžitě vrhnout do pořizování vlastní kompletní potápěčské výbavy, nabízíme vám nepřeberné možnosti zapůjčení vybavení.

Cestování a zahraniční ponory

www.aleadivers.cz/cestovani/

Vyrazte s námi do nespočtu potápěčských destinací a zažijte tu pravou potápečskou dovolenou. Jsme připraveni vyřešit všechny vaše individuální požadavky a přání.