Skip to main content

„Scuba NE“ aneb co nedělat

14.3.20236 dubna, 2023Blog
Scuba NE u potápěčské výstroje - ALEA Divers

Vyhněte se těmto „NE“ týkajících se potápěčské výstroje, aby vaše investice do vybavení vydržela dlouho. Tyto jednoduché tipy vám mohou ušetřit tisíce za výměnu nebo opravu vaší výstroje.

Nenechte části výstroje během ponoru volně viset – můžete poškodit vaše vybavení a nebo křehký podmořský život.

  • Zajistěte záložní automatiku blízko vašeho těla pomocí vhodného držáku
  • Použijte klipy nebo zatahovací šňůrky pro připevnění vaší síťované tašky, tlakoměru atd. k D-kroužkům nebo popruhům vašeho BCD

Neopírejte své ploutve o zeď – vaše potápěčské ploutve jsou speciálně navrženy s aero/aquadynamickým tvarem, aby se zvýšil učinek kopu a snížil odpor. Opření ploutví o zeď může změnit jejich tvar. Životnost ploutví se nezkrátí, pokud je skladujete vleže, ideálně s plastovou vložkou v prostoru na nohy. Pokud to není možné, druhým nejlepším způsobem, jak uložit ploutve, je pověsit je na zeď za pásek.

Nenechávejte potápěčskou výstroj na slunci – UV paprsky z přímého slunečního záření poškodí pryžové, látkové a neoprenové součásti vaší potápěčské výstroje. Vysušte své vybavení uvnitř nebo ve stínu.

Neskladujte mokré vybavení – může se to zdát divné, potápěčské vybavení může být mokré, že? Ano, ale stejně tak ručníky a ty po chvíli moc hezky nevoní. Na vlhké výstroji porostou bakterie a plísně a kovové části mohou začít rezivět. Vyhněte se nepříjemným překvapením tím, že zajistíte, aby bylo vaše vybavení uvnitř i vně zcela suché, než je zabalíte.

Nepoužívejte ropné produkty ani chemická rozpouštědla – vazelína poškodí pryžové i silikonové o-kroužky a určité chemikálie mohou zničit plastové díly. Používejte pouze produkty navržené speciálně pro vaši výstroj. V případě pochybností se obraťte na vaše potápěčské centrum.

Neperte neopren v pračce a ani jej nedávejte do sušičky. Místo toho jej na několik minut namočte do čističe na neopreny a teplé vody. Opláchněte a nechte důkladně uschnout.

Neupravujte sami neoprenový oblek. Drobné řezy nebo natržení lze slepit, ale pokud potřebujete zkrátit nohy nebo zabrat strany, kontaktujte odborníka.

Nenechte láhev spadnout – Potápěčská láhev se může zdát nezničitelná, ale stále je náchylná k poškození. Při přepravě ji zajistěte ve vzpřímené poloze nebo podložte v leže něčím z obou stran, abyste ji chránili před kutálením. Po potápění na břehu položte láhev jemně na písek nebo zem, nikdy ji neupusťte. Náhlý náraz může poškodit láhev a/nebo ventil.

Nepotápějte se s poškozenou láhví. Pokud máte podezření, že někde uniká vzduch a výměna o-kroužku problém nevyřeší, informujte půjčovnu potápěčské výstroje nebo láhev odneste do potápěčského servisu na kontrolu. Nepotápějte se s netěsnící láhví.

Nenechávejte svá závaží na stole, lavici nebo jiném místě, kde by mohla sklouznout někomu na nohu (nebo jinou část těla) nebo poškodit jinou potápěčskou výstroj apod. Uložte svá závaží a všechna volná potápěčská závaží do přepravky, potápěčské tašky nebo na jiné bezpečné místo.

Nemačkejte tlačítko sprchy při oplachování automatiky. Při proplachování regulátoru po ponoru věnujte velkou pozornost tomu, jak a kde jej chytáte. Stisknutí tlačítka sprhy, když regulátor není pod tlakem, může umožnit vniknutí vody do ventilů – což způsobí nutnost servisu regulátoru.

Nepokoušejte rozebrat váš potápěčský regulátor. Je to jemně vyladěné zařízení a pokus o jeho rozebrání může zneplatnit záruku a způsobit vážné potíže pod vodou. Servis a opravy regulátoru přenechejte vyškoleným odborníkům.

Nekupujte vybavení od neautorizovaného prodejce – místní potápěčská centra jsou srdcem naší komunity a prodej vybavení je jejich mízou. Před nákupem u online prodejce se obraťte na místní potápěčské centrum PADI . Mohou vám doporučit nejlepší vybavení pro vaše místní potápěčské podmínky, opravit vaše vybavení a poskytnout vám skvělé rady. Dejte si pozor na online prodejce nabízející nízké ceny, které jsou příliš dobré na to, aby byly pravdivé. Můžete získat nespolehlivou výstroj a mít potíže se získáním ročního servisu.

Máte-li zájem dozvědět se více o vnitřním fungování vašeho vybavení, přihlašte se do kurzu PADI Rescue diver, kde se řeší nouzouvé situace i v souvislosti s poškozením výstroje, a nebo přímo do kurzu PADI® Equipment Specialist. Tento jednodenní kurz vás naučí, jak vyřešit problémy týkající se výstroje, údržby a základní opravy.

Sušení potápěčské výstroje ALEA Divers
Výcvik potápění v bazénu
Výcvik potápění v bazénu
Skok potápěci do vody z lodi

Pro ty, kteří ještě nemají potápěčskou licenci, jsou naše hodiny v bazénu ideální příležitostí k prvním krokům pod vodu, máme pro Vás ochutnávací ponory (Intro Dives) – první kroky pod vodu s instruktorem. Pro děti od 8-mi let máme Bubblemaker, nejen dospělí se mohou potápět! A pro ostatní širokou nabídku potápěčských aktivit i mimo bazén.

Pokud potřebujete zapůjčit nějakou výstroj, neváhejte se podívat do naší půjčovny. Zapůjčenou výstroj Vám můžeme přivést až na bazén. Naplněné láhve, závaží nebo podvodní skútr.

Plánované akce

Široká nabídka nového i bazarového zboží za super ceny. To je náš e-shop! Přejít do e-shopu

Vyzkoušejte i naše další služby

Focení pod vodou i ve vzduchu

www.scubadiver.cz

Fotografování a filmování pod vodní hladinou je jednou možností, jak zachytit nevšední zážitky či zdokumentovat nepřístupné prostory.

E-shop pro potápěče

www.potopse.cz

Prodáváme veškeré vybavení k potápění. Prohlédněte si náš e-shop a nakupujte 24/7. V případě dotazů je vám k dispozici náš profesionální personál, který vám s výběrem pomůže.

Půjčovna vybavení

www.aleadivers.cz/pujcovna/

Protože si uvědomujeme, že ne každý se chce okamžitě vrhnout do pořizování vlastní kompletní potápěčské výbavy, nabízíme vám nepřeberné možnosti zapůjčení vybavení.

Cestování a zahraniční ponory

www.aleadivers.cz/cestovani/

Vyrazte s námi do nespočtu potápěčských destinací a zažijte tu pravou potápečskou dovolenou. Jsme připraveni vyřešit všechny vaše individuální požadavky a přání.