Skip to main content

Hubnutí při potápění

13.4.202214 dubna, 2022Blog
Potápění na Maltě s ALEA Divers

…potápění je tak příjemný zážitek, že představa, že nám může pomoci udržet si štíhlost a zlepšit kondici, je lákavá.

Mít přiměřenou kondici a BMI (body mass index) je nezbytnou součástí bezpečného potápěče. I jako rekreační potápěč se možná budete muset vypořádat s nečekaně silným proudem, táhnout unaveného kámoše nebo jednoduše přenášet své vybavení ke vstupu do vody na břehu a zpět. Navíc je známo, že špatná kondice a přebytek tělesného tuku jsou predispozicí pro dekompresní nemoc. Někteří potápěči však mohou vnímat pravidelné cvičení nebo počítání kalorií jako zbytečné a věří, že samotné potápění je dostatečné cvičení.
Ale spaluje potápění kalorie? Pokud ano, zdá se to jako splněný sen — potápění je tak příjemný zážitek, že představa, že nám může pomoci udržet si štíhlost a zlepšit kondici, je lákavá.
Ale je potápění dobrý trénink? Můžete se vzdát cvičení v posilovně a jednoduše se jít každý týden potápět s přáteli? Co se skrývá za tímto mýtem o potápění?
Za prvé, potápění a pevné fyzické zdraví a kondice často jdou dohromady. Mnoho lidí, kteří se pravidelně potápí, již vede aktivní životní styl a jako vedlejší efekt mají dobrou fyzickou kondici. Vztah, zejména s profesionálními potápěči, je symbiotický; potápěč je v kondici, protože potřebuje kondici, aby mohl vykonávat svou roli, a potápění (a související fyzické úkoly profesionálního potápěče) to pomáhají rozvíjet.
Jaká je však realita pro příležitostné potápěče? Stačí samotné potápění k udržení kondice?

Spalování kalorií před a po ponoru

I když je potápění – když se dělá správně – ve vodě relativně snadné, úkoly spojené s potápěním často testují sílu a kondici potápěče a samozřejmě spalují kalorie. Přenášení těžkého vybavení na zádech ke vstupu do vody může být v horku únavné. Některé ponory ze břehu mohou zahrnovat chůzi na značnou vzdálenost po písku nebo nerovném terénu, což zvyšuje úroveň námahy a tepovou frekvenci. Spálíte ještě více kalorií, pokud součástí vaší sestavy bude objemnější vybavení, jako jsou suché obleky a dvě lahve, sidemount, stage láhve. Jakmile budete ve vodě, budete muset někdy plavat na hladině k místu sestupu, což vyžaduje kardiovaskulární cvičení a následně spálíte více kalorií. Fyzická námaha je nutná i při návratu na konci ponoru. Pokud vás posádka člunu nevyzvedne na palubu potápěčským výtahem, budete muset zvednout svou váhu tím, že vylezete po žebříku na palubu nebo se vyšvihnete zpět na palubu člunu. Podobně jako bezmyšlenkovité kroky, které zaznamenáváme na zápěstním počítači kroků během běžného dne, každý z těchto úkolů spaluje kalorie, aniž by je potápěč vědomě registroval – pohyb je součástí ponoru.
Cvičení a potápění

…vnitřní systémy těla se snaží bojovat se ztrátou vnitřní teploty. Aby tělo kompenzovalo tepelné ztráty, zvyšujeme spotřebu kalorií.

Vypořádat se s neočekávaným

Naplánujte si ponor a potápějte se podle plánu (plan the dive, dive the plan) – tuto mantru všichni známe. Někdy se však věci mohou zvrtnout. Nepříznivá změna povětrnostních podmínek může znamenat velké vlny nebo proud. Potápěč tak může čelit fyzicky náročnějšímu vstupu nebo výstupu z vody nebo bude muset obtížně plavat, aby se dostal do místa sestupu. Během ponoru možná bude muset více kopat ploutvemi, aby se vyhnul nebezpečí nebo se ukryl před proudem na vraku nebo u útesu. Další proměnnou v rovnici jsou potápěčští partneři / buddy. Pokud je váš buddy fyzicky méně zdatný než vy, možná mu budete muset pomoci s jeho vybavením, odtáhnout ho na břeh nebo mu pomoci dostat se do/z výstroje, pokud se vyčerpá. Všechny tyto neplánované aktivity a fyzické zápasy spalují kalorie. Není žádným překvapením, že profesionální potápěči musí projít testem zdatnosti, aby se ujistili, že takové okolnosti zvládnou.

Vnitřní termostat

Zdaleka nejúčinější způsob, jak spalujeme kalorie při potápění, je díky termoregulaci našeho těla. Vnitřní teplota lidského těla je přibližně 37°C. Když vnitřní teplota stoupne nebo v případě činností ve vodě klesne, tělo se snaží za pomoci vnitřních mechanismů přizpůsobit teplotu tělesného jádra do homeostázy (rovnovážného stavu tělesné teploty). Efekt je podobný jako při vytápění studeného domu v zimě — můžete to udělat zapálením ohně nebo zapnutím termostatu na ústředním topení, ale spálíte tím více paliva. Voda, ve které se potápíme, je vždy podstatně chladnější než 37°C jádra našeho těla. A v kombinaci s tím je voda 800krát hustší než vzduch a odvádí teplo z našeho těla přibližně 20 až 25krát rychleji. Potápěčský oblek vás ani tak „neudrží v teple“, jako spíše oddálí proces prochladnutí v cizím prostředí. Není neobvyklé slyšet potápěče, dokonce i vracející se z dlouhého ponoru v tropických vodách, jak říkají, že jim je velmi chladno. Toto je začátek hypotermie, protože vnitřní systémy těla se snaží bojovat se ztrátou vnitřní teploty. Aby tělo kompenzovalo tepelné ztráty, zvyšujeme spotřebu kalorií.
Potápění na Maltě s ALEA Divers

…Měli byste se potápět, abyste zhubli? Ne, měli byste se potápět, protože vás to baví. Případné hubnutí by mělo být bonusem k již tak fantastickému sportu.

Spotřeba paliva

Čím chladnější je ponor a čím jsou podmínky náročnější, tím více kalorií spálíme.
Některé potápěčské agentury zkoumaly spálené kalorie během „standardního“ potápění. PADI odhaduje, že průměrný ponor ze břehu v klidné vodě spálí až 600 kalorií za hodinu. To je podobné spotřebě kalorií při běhání. Odhaduje se, že pohodové potápění na lodi v teplých tropických vodách spálí přibližně 300 kalorií za hodinu, což odpovídá pěší turistice nebo rychlé procházce. Den potápění v tropech se třemi ponory denně tedy spálí asi 900 kalorií navíc, neboli asi 40 procent navíc u průměrného muže. Pokud držíte dietu s kontrolovaným příjmem kalorií, můžete si dokonce zaznamenat spálené kalorie do svého deníku.

Potápěním k hubnutí

Vzhledem k tomu, že průměrný člověk potřebuje asi 2 000 až 2 500 kalorií denně, aby si udržel svou váhu, je snadné pochopit, proč časté potápění může vést ke ztrátě hmotnosti. Dokonce i tři ponory denně na safari v tropickém moři pomohou spotřebovat 36-45% vaší obvyklé potřeby kalorií.
Takže odpověď je ano – potápěním spalujete kalorie a při potápění můžete zhubnout. Ale i tak musíte vydat více kalorií, než zkonzumujete – potápění vám nedá možnost divočit v bufetu. Vše je o energetické bilanci. Měli byste se potápět, abyste zhubli? Ne, měli byste se potápět, protože vás to baví. Případné hubnutí by mělo být bonusem k již tak fantastickému sportu.
Potápění vám může pomoci udržet si zdravou váhu a kondici. Není to však cvičení. Každý potápěč musí sám převzít odpovědnost za své zdraví a kondici, a pracovat na tom, aby se udržel fit a zdravý, aby byl při každém ponoru v bezpečí.
Výcvik potápění v bazénu
Skok potápěci do vody z lodi
Výcvik potápění v bazénu

Pro ty, kteří ještě nemají potápěčskou licenci, jsou naše hodiny v bazénu ideální příležitostí k prvním krokům pod vodu, máme pro Vás ochutnávací ponory (Intro Dives) – první kroky pod vodu s instruktorem. Pro děti od 8-mi let máme Bubblemaker, nejen dospělí se mohou potápět! A pro ostatní širokou nabídku potápěčských aktivit i mimo bazén.

Pokud potřebujete zapůjčit nějakou výstroj, neváhejte se podívat do naší půjčovny. Zapůjčenou výstroj Vám můžeme přivést až na bazén. Naplněné láhve, závaží nebo podvodní skútr.

Plánované akce

Široká nabídka nového i bazarového zboží za super ceny. To je náš e-shop! Přejít do e-shopu

Vyzkoušejte i naše další služby

Focení pod vodou i ve vzduchu

www.scubadiver.cz

Fotografování a filmování pod vodní hladinou je jednou možností, jak zachytit nevšední zážitky či zdokumentovat nepřístupné prostory.

E-shop pro potápěče

www.potopse.cz

Prodáváme veškeré vybavení k potápění. Prohlédněte si náš e-shop a nakupujte 24/7. V případě dotazů je vám k dispozici náš profesionální personál, který vám s výběrem pomůže.

Půjčovna vybavení

www.aleadivers.cz/pujcovna/

Protože si uvědomujeme, že ne každý se chce okamžitě vrhnout do pořizování vlastní kompletní potápěčské výbavy, nabízíme vám nepřeberné možnosti zapůjčení vybavení.

Cestování a zahraniční ponory

www.aleadivers.cz/cestovani/

Vyrazte s námi do nespočtu potápěčských destinací a zažijte tu pravou potápečskou dovolenou. Jsme připraveni vyřešit všechny vaše individuální požadavky a přání.