Skip to main content

5 důvodů, proč se nepotápí

7.4.2021Blog
Kurz potápění v moři

5 častých důvodů, proč se vaši přátelé dosud nepotápějí (ale mohli by)

Od klaustrofobie po strach ze žraloků – lidé uvádějí mnoho důvodů, proč ještě nemají potápěčskou certifikaci. Zde je seznam některých nejčastějších, kterým lidé čelí, a návod, jak je přímo vyřešit. Kdo ví? Váš nejlepší nepotápějící se přítel může být vaším dalším potápěčským partnerem.

1. Jsem klaustrofobik.

Oceán je největší otevřená oblast na planetě. Když se podíváte pod povrch, jakýkoli strach z malých prostor se rychle rozplyne. Uvědomíte si, že jste se nikdy necítili svobodněji, než když se vznášíte nad korálovým útesem nebo se necháváte unášet proudem.

2. Nemám žádné potápěčské vybavení.

Potápěčské vybavení se může nasčítat, ale existují způsoby, jak se potápět, aniž by vás to zruinovalo. Správně udržované vybavení by navíc mohlo vydržet skoro celý život, takže i když se částka za počáteční nákup může zdát obrovská, v dlouhodobém horizontu se vám vyplatí. Pokud nejste připraveni si své vybavení koupit, tak mnoho potápěčských center nabízí půjčovnu vybavení od nejdůvěryhodnějších značek v oboru. A je to také skvělý způsob, jak vyzkoušet různé styly a najít ten správný pro vás, až budete připraveni udělat další krok.

3. Cestování je příliš drahé.

Ano, některé z nejzajímavějších výletů na světě mohou stát hodně. Ale s tak obrovským oceánem, ve kterém se potápí, existuje nekonečné množství potápěčských výletů, a samozřejmě i takových, které nejsou tak nákladné. A co je ještě lepší: Mnoho potápěčských operátorů nabízí slevy pro skupiny. A to je jen další důvod, proč z kamaráda udělat potápěčského partnera.

4. Mám problémy s ušima.

„Jak vydržíš ten tlak, mě už v metrové hloubce bolí uši…“, nebo někteří řeknou, že je bolí uši i při stoupání v letadle… Většinou je to způsobeno neznalostí správného postupu vyrovnávání tlaku v dutinách. Každopádně mnoho lidí při potápění mívá problémy se dutinami. A nikdy se nedoporučuje potápět, pokud máte rýmu či bolesti v dutinách, včetně uší, očí a nosu. Pokud se bosti uší vykytnou během ponoru, pomalu vystoupejte několik metrů, dokud bolest neustoupí. Jakmile se tlak vyrovná, pomalu sestupujte svým vlastním tempem. Pokud bolest nezmizí, proveďte kontrolovaný výstup a vynechte další ponor, a ideálně navštivte lékaře. Již v základních kurzech vás instruktor připraví na ponor poskytnutím správných technik vyrovnávání tlaku, takže nezbývá než to zkusit.

5. Bojím se žraloků.

Mnoho lidí si myslí, že žraloci plavou v oceánu a čekají, až se rozdrtí do své další oběti. A díky filmům, jako jsou Čelisti, Hollywood moc nepomáhá. Ve většině případů žraloci nechtějí mít s potápěči nic společného. Když si všimnou potápěče v blízkosti, obvykle plavou opačným směrem. Pro potápěče to není o tom, že doufá, že neuvidí žraloka, ale naopak má štěstí, pokud ano.

Skok potápěci do vody z lodi
Výcvik potápění v bazénu
Výcvik potápění v bazénu

Pro ty, kteří ještě nemají potápěčskou licenci, jsou tyto hodiny v bazénu ideální příležitostí k prvním krokům pod vodu, máme pro Vás ochutnávací ponory (Intro Dives) – první kroky pod vodu s instruktorem. Pro děti od 8-mi let máme Bubblemaker, nejen dospělí se mohou potápět! A pro ostatní širokou nabídku potápěčských aktivit i mimo bazén.

Pokud potřebujete zapůjčit nějakou výstroj, neváhejte se podívat do naší půjčovny. Zapůjčenou výstroj Vám můžeme přivést až na bazén. Naplněné láhve, závaží nebo podvodní skútr.

Plánované akce